Apple Fotos – Kan det erstatte Aperture?

Apple valgte sidste år at stoppe udviklingen af deres populære Aperture billedredigeringsprogram. De annoncerede samtidigt et nyt program, Fotos, som skal erstatte det nuværende iPhoto og til dels Aperture.

Jeg har haft fingrene i beta udgaven af Fotos og vil her give en kort gennemgang af programmets funktionaliteter.

Læs mere om programmerne her

Apple Fotos

Album, Projekter og Importer

Det første der møder en når man åbner programmet, er den obligatoriske velkomsttekst. Når det er overstået mødes man af en utrolig simpel grænseflade. Der er en oversigt over alle de importerede Fotografier, Fælles (iCloud), Album, Projekter og Importer. Det er de 5 punkter der er tilgængelige fra hovedvinduet.

Billederne er organiseret på en meget simpel måde og er inddelt efter dato. Det er dejlig overskueligt og det hele køre flydende. Hvis du ejer en iPhone eller iPad vil grænsefladen virke meget bekendt.

iCloud er selvfølgelig også implementeret og det gør det super nemt at dele fotos imellem enheder.

Fotos giver også mulighed for at bestille print, fotobøger og kalender direkte fra programmet. Priserne er rimelige, men jeg har endnu ikke haft mulighed for at vurdere kvaliteten.

Album, Projekter og Importer

Kan Fotos erstatte Aperture/Lightroom?

Nu kommer det store spørgsmål så: Kan Fotos erstatte Aperture/Lightroom?

Nej det kan det ikke. Fotos er et program rettet mod almindelige forbrugere. Redigeringsmulighederne er meget lig dem man finder i iPhone og iPad, hvilket vil sige meget begrænset. Til redigering af snapshots og mobilbilleder er det helt fint, men til mere seriøse opgaver er dette ikke programmet.

Det er vel egentligt ikke helt overraskende, men man kan da undre sig over hvorfor Apple valgte at stoppe udviklingen af Aperture. Ikke desto mindre er Fotos et godt program til de daglige snapshots, og med iCloud indbygget er det hele synkroniseret på alle enheder.

Læs også: