INDENDØRS SPORT ER OFTEST DET MEST BESVÆRLIGE AT FÅ I KAMERAET

Alt indendørssport kræver noget af objektiverne samt dit kamera. Et fullframe kamera er mere lysfølsomt og bedre egnet i disse situationer, men koster også en del i pengepungen. Men opgiv ikke håbet der er stadigt muligt at få de gode fotoskud alligevel. Først og fremmest skal du gemme i Raw format på kameraet og kan du kun gemme i jpg er det desvære kun objektiverne du kan satse din lid til. Du skal også have et godt software til importere raw filer og her er det Photoshop eller Lightroom der kan hjælpe rigtigt meget.

Skal billederne fastfryse bevægelser er vi som minimum nede på mindste lukketid på 1/640 og det er der som regel ikke lys nok til og blitzen hopper frem. Blitz er som regel ikke godt at anvende i haller og jeg fravælger helt brugen af den. Du kan med fordel anvende autoiso og sæt den ønskede lukketid og mindste blændetal f.eks 3.5 eller mindre. Når kameraet er sat til ønsket lukketid, vil der komme besked om der er for lidt lys og her er det op photoshop eller Lightroom der skal klare de mangle blænder. Her kan du ofte komme ud for skulle skyde i Manuel priotet, for at opnå bestemt lukketid, blænde og lader autoIso tilpasse sig det bedst mulige kvalitet og det er en god hjælp.

Testskud på en lukketid 1/640, blænde på 4.8, ISO 640, redigeret i Photoshop raw conveter. Billedet er pænt og tydeligt selvom vi har det undereksponeret i dårligt lys. Jeg kunne have brugt et fast brændvidde objektiv med lav blændetal og fået mere lys at arbejde med. Her blev det Nikon 18-200mm objektiv brugt og har ikke de bedste blænder at arbejde med. Men udgangs punktet her almindelig bruger med DSLR og standart udstyr.

RAW CONVERTER I PHOTOSHOP

Photoshops raw converter er ganske simpelt et fremragende værktøj og dem der ikke kender til det ved ikke hvad de går glip af. Det kræver intet specielt af brugeren og nemt at anvende, du bliver hurtigt fortroligt med funktionen og du kan hurtigt rette billeder til på ganske få minutter. Noget af det første man får øje på er du kan trimme farver, hvid balancen og trække ting frem i skyggerne eller omvendt give mere skygge for at opnå et flot effekt. Justering af farverne er så godt at et koldt efterårs billede kan laves om til høj sommerdag med masser af varme, på en rigtigt flot måde. Som vist foroven  kan du også hente undereksponeret frem i lyset og på den måde give os nogle ekstra blænder foræret, som kameraet ikke kan levere. Det er en af de bedste grunde til at gemme raw og helt skippe jpg.

HELLERE HØJ ISO FREM FOR UNDEREKSPONERING

Du kan bruge en høj ISO til bedre lukketider og bruger du Photoshop eller Lightroom kan du fjerne digitalt støj og jeg syntes det giver bedre billeder end på lav ISO med meget undereksponering. Når der er meget undereksponering kommer der også støj og ofte sværere at komme af med. På mit Nikon D7000 er digitalt støj synligt på 6400 ISO og kan fjerne det rimeligt nemt alt efter hvad der er på motivet. Det bliver først et problem når jeg vil klippe et mindre område ud på fotoet for at komme tæt på. Lav dine egne eksperimenter, se hvad du finder godt det afhænger meget efter kamera og billedetbehandlings programmer.

VÆLG DET MEST LYSFØLSOMME OBJEKTIV

Du kan nå meget ved at vælge det rigtige objektiv. Zoom objektiver koster på blænden når du zoomer helt ud og til indendørssport er det en faktor til manglende lys. Vælger du et fast objektiv der er lysfølsomt er du bedre stillet til indendørssport billeder. I sportshaller kan jeg lige klare mig med en fast 85mm og er dog ikke helt så tæt på som ønsket. Jeg vil nok på et tidspunkt få en fast 200mm eller 300mm til formålet og give en ny beskrivelse af hvad der godt i den sammen hæng. De objektiver der er i området af 85-100mm, vil være nok til ens behov og gør det nemmere at fotografere gode og skarpe billeder. 200mm derover kræver det din opmærksomhed og ofte skal du bruge begge øjne for at følge hvor der er noget action at fange og det skal man lige vende sig til. For at finde frem rette objektiv bør blænden ligge på 2.8 som det højest tal og gerne mindre jo bedre, hrmm meget bedre.

RET FARVE BALANCEN MED HUE/SATURATION

Billeder du tager indendørs, har ofte dominere farver som gul eller rød i hele området. Du skal i Photoshop eller Lightroom finde funktion “hue/saturation” og vægle den farve du gerne vil nedtone. kør den frem og tilbage og læg mærke til farverne om de ser rigtige ud, speciel den farve du vælger at lysne. Du får hurtigt en fornemmelse af de rigtige farver kommer frem og billedet ser nu mere professionelt ud. Det samme kan gøres i raw conventeren og du får et super godt resultat.

Nu hvor der kommet styr på kamera indstillinger til indendørs sport, skulle jeg ud til professionel håndboldkamp.Det er noget anderles, når der tv dækning.Alt det lys der er sat op, gjorde det hele nemmere og kunne køre med lukketid på 1/800 og laveste blænde på ISO 1600.Det blev til de bedste billeder indendørs sport billeder jeg fik taget. Jeg valgte at zoome ud på 200mm og jagtede noget action, hvor der opstod lidt håndgemæng. Skud ind på mål bliver som regel mindre spændende at kikke på. 

Indhold