HDR FOTOGRAFERING SAMT RAW FORMAT ER NØGLEN FOR ALLE

De nyere avancered kamera kan lave flere forskellige eksponeringer på en skud serie også kaldet “brackets photo”. 
Det åbner for flere deltaljer i billedet, himlen ses nu tydeligere samt i skyggerne kan man nu se hvad der ligger gemt der. Det kan også ændre billedet stemning drastisk og det med at overdrive effekterne på billederne bliver bare for kedelige i længden at se på, så det er ofte lige at ligge på grænsen, hvor man kan fornemme det er lavet i et HDR. Veteranbilen her, er et færdigt eksempel på et HDR billede lavet i Photomatix og til sidst rettet skønhedsfejlene i Photoshop. Billeden har nu stemning og vi kikker nærmer på hvad du skal bruge og sammenligner de muligheder der er med almindelige foto til HDR. Selvom dit kamera ikke kan skyde fotos, med forskellige eksponeringer kan du godt være med og gemmer du i Raw er du 100% klar til det.

HDR EKSPONERING MED 3 BILLEDER

Hvis dit kamera ikke kan lave brackets fotos, er der andre muligheder. Tager du billederne i Raw format, har du ligeså gode muligheder som brackets fotos. Du åbner billedet i din Raw converter og laver et normalt eksponeret billede, herefter et under og et over eksponeret. Du gemmer dem som jpg og indlæser dem herefter i Photomatix også er du igang. Hvis dit kamera kun kan gemme i jpg er der ikke meget at hente i at over og undereksponere et billedede, der for mange detaljer tabt. Det du kan gøre er at bruge stativ og brug manuel funktion på kameraet og tag gerne mere end 3 billeder, justere her efter med lukketid og fast blænde, så billederne er fra det helt lyse til det meget mørke.

PHOTOMATIX TIL AT KREERER HDR BILLEDER

Programmet Photomatix er både til Mac og Windows og er grunden til vi vælger dette software her i beskrivelsen. Der findes andre mere avanceret, men generelt går det ud på det samme og er ofte lidt tungere at arbejde med, når man er ny i dette. Når billederne er indlæst, er det kun at starte fra toppen og justere på alle parameter, indtil du syntes det har den cool effekt du savner. Du kan også prøve Photomatix forslået eksempler til venstre og når den rammer noget du kan lide, så begynder du at justere. Det er bare super simpelt, kræver ikke noget særligt viden eller kurser for at anvende Photomatix. Det med at overskrue effekterne rigtigt meget, vil ikke danne harmoni i billedet og her er det ens sanser der er en afgørende faktor hvor godt billedet bliver. 

RET SKØNHEDSFEJL I HDR BILLEDET

Der er ofte små skønhedsfejl, jeg gerne vil have fjernet fra HDR billeder her på veteranbilen er de sorte skærme over hjulene lidt for blå og retter det med “Hue/Saturation” funktion og vælger blå og nedtoner den farve og vupti skærmene er nu sorte. Det er ofte de små detaljer, som giver billedet det sidste løft og farvespillet bliver rigtigt godt. Jeg har pillet på samme måde med farven på veteranbilen, så den fik lidt metallisk look og det syntes jeg var helt Cool. Det samme gælder ved træerne, her vil ofte opstå skygger imellem grenene og lysner lidt på skyggerne så de falder ud bagrunden.

GODT STED AT STARTE MED HDR FOTOGRAFERING

Vil du gerne imponeres, med dine egne foto lavet i HDR, så er biler det mest taknemelige og letteste at få harmoni i farverne. Giv den ekstra gas med et digitalt støjfiltre og nu bilen blank poleret og gør du dem skarpere er det en effekt i sig selv, ikke meget kan gå galt her. Tag et billede af en bil på asfalt det kan give super gode effekter i HDR brug det til at imponere vennerne og de tror du er en super fotograf. Bygninger kan også nemme, alt fra forladte til hyper moderne er gode emner. Portrætbilleder her bliver det svært og der skal prøves mange gange for at finde en effekt du kan lide, men gå tæt på så finder du nok nye interessante måder at fotografere på.

Læs også: