ET FISKEØJEOBJEKTIV NIKON 10.5MM F/2.8 DX FISHEYE

Objektivet er en primelinse og er vældig god til at levere skarpe og detaljeret billeder.  Ofte er billederne så skarpe, at der ingen grund til at bruge photoshop til at rette på det.  Det skarpeste objektiv set til dato. Fiskeøje er godt til action billeder, men kræver ofte du er meget tæt på. Helt tæt på menesker bliver det ret komisk og nok noget af det første man leger med og ja man får mange sjove fotos ud af det. Men det ender som alting andet og det sjove går af og du vil nu bruge det mere seriøst.

Se flere billeder taget på Fyn her

Fiskeøjeeffekten

Fiskeøjeeffekten kan bruges til at fremhæve ting frem og give spændende billeder. Dog vil jeg normalt ikke anbefale objektivet, hvis du ikke har værktøj som Photoshop og lign med Defish muligheder. Billeder med fiskeøje er til dem der kan lide at rode med billeder i Photoshop og kan udnytte de forskellige værktøjer findes og der kan til købes. Du vil ofte skulle investere ekstra penge i software, for at få super godt udnyttelse af fiskeøjeobjektivet. Med de rette værktøjer kan du opnå ekstrem vidvinkel og du kan levere meget detaljeret landskabs billeder med flotte fortegninger fra fiskeøje effekten. Du kan se forskellige effekter på billederne forneden af siden.

SKYD FLOTTE LANDSKABS FOTOS

Der nogle ting, som fiskeøjet gør rigtigt godt, det ser du på himlen. Den får trukket skyerne frem på rigtig flot måde og det har vi masser af i Danmark. Det vil du også opleve på andre vidvikler linser, men fiskeøje laver bare lidt mere waoov effekt. Landskabs billeder gengives meget detaljeret og skarpt over det hele, dog vil man ofte få brug for at defish billedet for at se mere naturligt ud og her bruger jeg ofte Adobes lens correction eller Hemi defish plugin for maximal vidvinkel. Selvom fiskeøjet indikere at det er 10.5 er det stadig bredere end Nikon 10-24mm. En rigtig vidvinkel linse, vil vise mindre fortegnet billeder og slipskyen fra fly vil være lige som du kan se på billedet er smule fortegnet, selv efter defish.

DYR DU KAN KOMME TÆT PÅ

Der hvor det er muligt at komme tæt på dyr, kan der laves sjove også seriøs gode fotos af dyr. Effekten fra fiskeøje kan justeres manuelt, med Adobe linsecorrection og skrue op eller ned for effekten. Dog skal man ofte vurderer baggrunden om den er egnet. Små dyr som pindsvin og kameraet ved jordren kan give super flotte billeder med god dybde skarphed. Fiskeøjet har ikke nær så god “bokeh” baggrunds slørring og højlys vil optræde som små cirkler istedet, men igen en ny mulighed for andre effekter og lærer at udnytte det.

SMUKKE ARKITEKTUR BILLEDER

Er der noget fiskeøje gør ekstremt spændende er arkitektur. Her kan der laves spændende fotos og vi kan bevist manipulere med dybde eller skabe følelse af masser af rum/plads. Det vil også kunne udnyttes i alm. bolig til give en fornemmelse af masser af plads. Ses ofte brugt ved ejendomsmægler og for at minimere fortegnelser defish med Hemi plugin.

MAKRO MEGET TÆT PÅ

Kom tæt på og få dybde skarphed med, her klare fiskeøjet sig godt, men du er meget meget tæt på. Her på billedet er jeg nok 3 cm fra svampene og min egen skygge dækker. Det er ulempen ved at være tæt på og vil begrænse brugen af at fange insekter og ligende.  Andet problem ved at bruge det som macro er vidvinklen, der fanger rigtigt meget ude fra siderne og gør det svært at lave et optimalt billede. Men okay, hvis du holder dig til lidt større emner, har den en fordel fremfor rigtigt macro objektiv og det er dybdeskarpheden, så åbner for valg muligheder ved objektiverne.

Der er meget viden bag fotografering, så stol ikke på det første skud er bare i kassen når du finder noget interessant, nej bliv ved med at skyde prøv forskellige vinkler og chancen for at score det rigtige billedet øges markant.Det jeg ofte ser som smukt motiv, ser kameraet anderledes på og det vil du helt sikkert opleve og generelt skal jeg ofte tættere på for at fange det der optog mit øje opmærksomhed og gøre det til jeg gerne vil vise frem.

Læs også: