HVAD ET POL-FILTER TIL OBJEKTIVET GØR

Pol-filter også kaldet Polarisationsfilter findes i 2 udgaver cirkulært og lineært. Cirkulært polfilter reducere blænding, reflekser og virker lidt som en solbrille.  Det har den egenskab, at give mere farve og reducere det hvide lys.  Hvis man tager billeder over vand i modlys vil man undgå refleksionerne og kan se de synlige emner i vandet.  Det samme gælder ved vinduer, refleksionerne forsvinder og man kan se igennem ruden. Polfiltret øger også farverne på himlen og gør den mere blå samt man får mere kontrol over det stærke lys.

Det koster lidt på eksponeringen, men løser til gengæld et problem. Et pol-filter stjæler cirka 2 EV, men da det bruges mest i solskin betyder det ikke så meget i praksis. En stor fordel ved pol-filteret i modsætning til andre filtre er, at man selv kan regulere graden af polarisation fra 0 til max ved at dreje filteret. Det er ikke altid at max polarisation er det optimale! Det er nemmest at se effekten af filteret ved brug af DSLR-kameraer, hvor man selv kigger med gennem filteret, noget sværere at se effekten på en skærm, især da man jo oftest bruger filteret i stærkt sollys. Ved brug af vidvinkel skal man være opmærksom på, at himlen vil blive uens polariseret, hvilket ikke altid er kønt. Lineært filter har samme effekt men giver problemer med lysmåleren og autofokus på det digitale kamera. De kan stadig købes og bør helt undgås. 

SINGLECOATED ELLER MULTICOATED

Single coating blev introduceret 50erne og en teknik der øgede mængden af lys i et objektiv samt det minimerede solstrejf (flare) og ekko(ghost). Midt i 70erne udviklede Carl Zeiss billig løsning til multi coating og satte nye standarter for kvalitet objektiver. Multi coating nedsætter refleksioner, flare, ghost meget bedre og måden man kan se forskellen mellem dem er farveskæret i de mørke områder. singelcoated giver blå skær og multicoated giver magenta og grøn skær. Uden coating vil lysskæret være hvidt. Multicoated vil give klart flere fordele og singelcoated er den billig løsning. Er ens objektivet multicoated, så undgå singelcoated da farvespillet i det sorte område kan få en uønsket effekt.

Mød en dygtig og professionel fotograf

STEPDOWN RINGE OG SPAR MANGE PENGE

Et godt pol-filter koster en del penge og kan hurtigt tømme ens kassebeholdning, hvis man vil have et til alle sine objektiver. Her er tricket stepdown ringe. Man køber sit polfilter til det største objektiv diameter og bruger stepdown ringe til alle andre objektiver. Simpel og ganske fornuftigt løsning for ens hobby og virker rigtigt godt. Dog køb stepdown ringe i god kvalitet da billige modeller kan være svære at skrue polfiltret af igen. Billige polfiltre kan også have gevind besvær.

HVILKE MÆRKER SKAL MAN GÅ EFTER

B&W (Schneider),  Genus, Tiffen, Hoya HD serie som er multi coated leveres i god kvalitet. Det er prisklassen også og mit råd er køb ordentligt kvalitet og er pengene ikke til det, så lad vær eller vent til du har fået sparet sammen. Det er ikke alt afgørende for lave flotte fotos, du kan lave rigtigt meget i raw og her kan man ofte komme tæt på et resultat der er meget lig med et polfilter.

HVOR ER DET BEDST AT BRUGE POL-FILTER

Polfilter er ofte anvendeligt i Zoo eller akvarier her kan man neutralisere refleksioner i glas og får bedre billeder. Stærk solskin er polfiltret alle pengene værd og det genskin solen laver i blanke overflader reduceres rigtigt godt. Græs kan ofte give meget genskin og se helt forkert ud på et billede og her kan polfiltret virkeligt yde noget for sine surt opsparet penge. Dejlig blå himmel med hvide skyer bliver endnu bedre og fotos af vand, strand, bække sejlads osv er også sagen for et polfilter. Pol-filteret er primært et “solskinsfilter”, for i gråvejr virker det kun på stærkt spejlende flader som vand og glas. Det virker sjovt nok aldrig på reflekterende metal. Det virker bedst når himlen og luften er helt fri for dis. Når solen står lavt eller meget højt som ved middagstid om sommeren er effekten betydeligt mindre. Den største polarisering af himlen, vegetation, m.v. ved landskabsfotografering opnås når solen står i en vinkel på 90gr. i forhold til “skudretningen”. Ved direkte modlys, er det kun effekt ved stærkt spejlende flader, mens med lyset i ryggen er der ingen effekt! 

Læs mere: